ZDRAVOTNÉ RIZIKÁ KONZUMÁCIE MÄSA

Teória o neplnohodnotnosti rastlinných bielkovín bola prekonaná v roku 1963 na 6. Medzinárodnom kongrese o výžive. Správne kombinácie rastlinných bielkovín, ktoré obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny:
Obilniny a strukoviny (kukuričné, pšenové alebo špaldové placky+fazuľové pyré, celozrnný chlieb+cícerová nátierka)
Strukoviny a semená (cícerová pasta so sezamom, šošovicový karbonátok so slnečnicou)
Strukoviny a orechy (fazuľová alebo šošovicová polievka alebo prívarok s orechmi)
Obilniny a semená (celozrnný chlieb s nátierkou s pomletými sezamovými, ľanovými semenami)

Vývin detí

Náhrady mäsa

Tofu – pochádza z Číny, je vyrobené zo sójového mlieka, ktoré sa pripravuje zo sójových bôbov a vyzráža sa pomocou morskej soli Nigari. Je dostupné biele neochutené alebo ochutené (údené, cesnakové, marinované, jemne korenené, bylinkové, s riasou, so zeleninou). Je ho potrebné tepelne upraviť. Znižuje riziko ochorenia na rakovinu.
Tofu salám – s rôznymi príchuťami (paprikový, cesnakový, cibuľový, bylinkový, pikant).
Tofu párky – náhrada klasických párkov, s rôznymi príchuťami (napr. chilli).
Seitan – vyrobený ručne z pšeničnej múky, sójovej omáčky, zeleniny a korenia. Je dostupný ako natural neochutený, alebo smažený v kombinácii so zeleninou. Má veľa bielkovín, málo kalórií a je ľahko stráviteľný.
Karbonátky – vyrobené zo zeleniny, tofu, seitanu. Možno ich konzumovať za studena.
Klaso – vyrobené z pšeničnej bielkoviny a korenia, je určené k ďalšej úprave, ale aj ku konzumácii za studena.
Tempeh – vyrobený zo sójových bôbov upravených špeciálnou kultúrou pliesne Rhizopus. Pochádza z Indonézie, kde sa predáva zabalený v listoch banánovníka. Je dostupný ako neochutený biely, smažený a údený. Veľmi dobre zasýti, má veľa bielkovín a vitamínu B12, ktorý sa bežne v rastlinnej potrave nevyskytuje.
Robi – vyrobené z červenej repy. Vhodné na ďalšiu úpravu a výrobu napodobenín rezňov alebo do omáčok.

Odborné stanovisko

Podľa stanoviska Svetovej Zdravotníckej Organizácie WHO (World Health Organisation) je vegánska strava bezpečná od troch rokov, do troch rokov je síce schopná pokryť všetky potreby, ale je potrebná vysoká znalosť potrieb dieťaťa a dojčiacej matky. Ovolaktovegetariánska strava je však plne akceptovaná WHO, českou aj slovenskou pediatrickou spoločnosťou v každom veku dieťaťa. Americká dietetická asociácia považuje správne zvolenú vegánsku stravu za vhodnú v každom veku dieťaťa.
Spracoval MUDr. Ľubomír Ruttkay, výživové poradenstvo, tel. 0910 919 098, spiritual(a)centrum(.)sk.

Návrat na úvodnú stránku.